צמחי מרפא

    צמחי מרפא הם הבסיס התרופתי של העבר, התרופות החילופיות של ההווה ותרופות העתיד למחלות הכרוניות הקשות שמתחילות כבר היום.

    מאז ומעולם השתמשו בצמחי מרפא לטיפול במחלות שונות. עם בעבר האנשים חיו בקירבה אל הטבע והכינו תרופות מהצמחים שגדלים ליד ביתם, היום תחום צמחי המרפא עבר מהפכה רצינית, כך שניתן לקבל צמחי מרפא מכל מקום בעולם ובאיכות גבוהה.

    מתי נשתמש בצמחי מרפא?

    תורת צמחי המרפא היא מערכת מסודרת של ידע רפואי שעבר מדור לדור וממשיך להתפתח מתחילת הציביליזציה. הטיפול בצמחי המרפא מתאים לכל גיל וכמעט לכל מצב. אם בעבר צמחי המרפא היו הטיפול התרופתי היחיד, כיום נשתמש בצמחי מרפא כטיפול אלטרנטיבי ומשלים לתרופות.

     

    במרפאתי, אני ממליץ על צמחי מרפא כטיפול משלים לדיקור סיני במקרים הבאים:

    • נשתמש בצמחי מרפא כאשר נרצה להפחית כאב או סימפטום באופן אקוטי ומיידי. הסימפטום האקוטי יכול להיות גופני, כמו כאבי גב או יכול להיות נפשי, כמו דיכאון.
    • כשנרצה להשלים טיפול תזונתי למטרת ניקוי הגוף.
    • כשנרצה לחזק את מערכת החיסון.
    • כשנרצה להחליף או להפחית מתרופה מסויימת.
    • כאשר המטופל משתמש בהרבה תרופות ואינו רוצה להוסיף תרופה נוספת שעלולה לגרום לתופעת לוואי, נעזר בצמחי מרפא כתחליף.

    מחקר בנושא צמחי מרפא

    במחקרים שנעשו במהלך השנים, ניתן להבין שצמחי המרפא יעילים במחלות רבות ושניתן במקרים רבים להיעזר בהם במקום שבו התרופות המודרניות לא יעילות או לא מספקות. לדוגמה – בשנת 1995, פורסם מחקר ביפן שהוכיח שפורמולה סינית בעלת 7 צמחים יכולה למנוע התפתחות של סרטן הכבד. מחקר נוסף שנעשה בגרמניה הוכיח פעמיים שפורמולה של 10 צמחי מרפא יעילה ביותר לטיפול באקזמה ואטופיק דרמטיטיס ( מחלות עור כרוניות) .

    מכיוון שעדיין לא נמצאה תרופה יעילה לטיפול בסרטן, נעשים מחקרים רבים שבודקים את יעילות הצמחים ומרכיביהם על תאי סרטן. מידי פעם יוצא מחקר שמאשר את הצלחתו של צמח כזה או אחר בטיפול במחלת הסרטן וכולי תקווה הידע המסורתי ישולב עם הכלים המודרניים לפיתוח תרופה שתרפא את מחלת הסרטן.

     

    היסטוריה של צמחי מרפא על קצה המזלג

    הכתבים הראשונים שמתייחסים לצמחי המרפא נמצאו על גבי יריעות משי עתיקות משנת 168 לפנה"ס. בכתבים אלה, מתוארים מחלות וחומרי רפואה העשויים מצמחים, עצים, ירקות, פירות, איברים מן החי, מינרלים, גרעינים, זרעים ועוד. בסוף תקופת שושלת האן (206 לפנה"ס עד 220 לפנה"ס), חל מפנה בגישה אל הרפואה עקב התפתחות של התיאוריות החדשות. מתקופה זו ואילך, החלה להצטבר ספרות רפואית מרשימה בעושרה, שעסקה במיון ובהגדרה של צמחי מרפא שונים, על פי סוג השפעתו של הצמח הבודד על תופעות פיזיולוגיות אנושיות שונות. כך הופיעו בכתובים נוסחאות משולבות של צמחי מרפא, תיאורי הקשרים שנמצאו בין תכונות הצמחים לסימני המחלות, דיווחים קליניים מדויקים ועוד.

    מחקר וניסוי על בני אדם

    חשוב לציין ולהדגיש כי המידע הרפואי העומד בבסיס הרפואה הסינית המסורתית נאסף ברובו המכריע מתוך התבוננות על בני האדם ולא על חיות מעבדה, עובדה המסבירה את הדיוק המפורט והשימושי של התיאורים השונים.

    בשנת 1977, פורסם הקובץ הגדול ביותר של צמחי המרפא הכולל עתה 5,767 חומרי רפואה מוגדרים ומפורטים בדיוק רב. בעשר השנים האחרונות, תורגמו לאנגלית ולשפות אחרות ספרים רבים על תורת הצמחים המסורתית וזכו להתעניינות רבה ולפרסום נרחב.

    בתחילת המאה ה- 19, התחילו מאמצים וניסיונות רבים של מדענים במטרה להבין את עקרונות הרפואה הסינית המסורתית ע"י מחקרים מדעיים. במשך עשרות שנים, נבדקו במיוחד צמחי המרפא במחקרים רבים בעיקר בסין, קוריאה, יפן, רוסיה וגרמניה. צמחי המרפא הסינים הם אחד הכלים החשובים ביותר ברפואה הסינית המסורתית.

    הטיפול בצמחי מרפא בישראל

    בארץ, הטיפול בצמחי מרפא הולך ומתפתח. יש יותר ויותר בתי מרקחת שמתמחים בהכנת תרופות צמחיות על בסיס צמחי מרפא סינים ומערביים.

    בארץ יש שימוש בכ- 1000 צמחי מרפא אשר עברו בדיקות מקפידות, מחקר מעמיק וכשרות ועוד מאות פורמולות מדף נוספות שנמצאות בשימוש , לאחר המלצת המטפל.

    אבחנה ייחודית וטיפול מקצועי בצמחי מרפא
    רק מטפל שעבר הכשרה מקצועית מתאימה רשאי לרשום מרשמים של צמחי מרפא וזאת לאחר שעשה אבחנה מדויקת ע"י תשאול מעמיק, היסטוריה רפואית, אבחנת דופק ולשון.

    ישנם מטפלים שלמדו רפואה סינית, אך עברו השתלמות קצרה בטיפול ע"י צמחי מרפא ובעזרת ההשתלמות הקצרה יכולים להמליץ על תרופות מדף בלבד. מצב זה הוא מוגבל ולא תמיד יעיל, מכיוון שמאבדים את יכולת האבחון האינדבדואלית וכך מאבדים את הדיוק והתוצאה בהתאם.

    במהלך טיפול, על המטפל לחוש ולהבין את השינויים שעובר המטופל. התרופה הצמחית שמתקבלת לאחר האבחון היא בחירה של מספר בודד של צמחים מתוך מאות אשר נבחרות בהתאם למצבו של המטופל ברגע הספציפי, גילו, העבר הרפואי שלו ומצבו הגופני. פורמולת הצמחים משתנה מטיפול לטיפול בהתאם למצב המטופל ולכן מקצועיות, ניסיון וחדות מחשבה בהחלט נדרשים מהמטפל.

    האם יש צדק בחששות הרופאים מצמחי מרפא?

    חשוב להבין שישנה התנגדות בקרב הרופאים לטיפול בצמחי המרפא, אך ההתנגדות היא לצמחי המרפא שניתן לרכוש מהמדף בבתי המרקחת ובתי הטבע, דבר שבהחלט בעייתי ומסוכן בהתחשב בעובדה שצמחי המרפא הם תרופה לכל דבר ולכן כשרוכשים אותה יש צורך במרשם רפואי ע"י מטפל שהוכשר לכך, בדיוק כשם שלוקחים אנטיביוטיקה או אספירין. מסיבה זו מומלץ לבחור מטפל שלמד בצורה נרחבת את תאוריית הטיפול בצמחי מרפא והפך להיות מומחה בתחום.

    אי אפשר להתכחש לעובדה ההיסטורית הפשוטה שהתרופות הראשונות ברפואה המערבית הופקו מצמחים ורק יותר מאוחר הצליחו את חלקן לסנטז במעבדות. דוגמאות מפתיעות הן התרופות הנמצאות עד היום בשימוש רחב ושאין להן תחליף כמו: אספירין, דיגוקסין, כינין ואפילו הפנצילין. ישנה הערכה שכיום למעלה מ-80% מהאנשים בעולם נעזרים בתרופות צמחיות לטיפול במחלות רבות.

     

    אופן השימוש בצמחי מרפא

    ניתן ליטול את צמחי המרפא במספר דרכים:

    • צמחי מרפא באבקה – הדרך השימושית ביותר לשימוש. מערבבים היטב את האבקה בתוך מים, מיץ או יוגורט.
    • צמחי מרפא באבקה עם קיפסול – מכניסים לתוך קפסולה את האבקה (מטרה עיקרית – מניעת הטעם של הצמחים).
    • RAW – צמחי מרפא מיובשים, אשר מהם מכינים חליטה ושותים.
    • צמחי מרפא בטנקטורה – מיצוי צמחי מרפא על בסיס נוזל אלכוהולי . בשימוש בדר"כ לילדים (בתוספת ממתיק), שלא ניתן לתת להם את האבקה או למצבים אקוטיים שנדרשת תוצאה מהירה (הספיגה של הצמחים מהירה יותר בעקבות האלכוהול).

    צמחי מרפא – טיפול מסורתי / מודרני מוצלח

    מניסיוני, ניתן בעזרת צמחי המרפא להקל ולרפא מחלות, כאבים ותופעות רבות. אין כל כוונה להתכחש לטיפול התרופתי של הרפואה המודרנית, אך בדיוק במקום זה אפשר לשלב בהרמוניה את שני התחומים כמשלימים אחד את השני במטרה לעזור לאדם הסובל בדרך המהירה והיעילה ביותר והמזיקה פחות. במצבים רבים, בהם יעילות התרופה מזערית והנזק עלול להיות גדול , או במקרים בהם לרפואה המודרנית אין דרך מספקת לטיפול, ניתן בהחלט להשתמש בידע ובניסיון הרחב של צמחי המרפא והרפואה הסינית במקביל להשגחה ומעקב רפואי.

    Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support